Skriv bedre tekster

I denne artikel får du 10 simple tips, som du kan bruge for at gøre dine tekster mere læsevenlige, fængende og mindeværdige.

1. Læs, læs, læs

Vil du skrive gode tekster, er det en fornuftig idé at læse en masse gode tekster. Her kan du hente inspiration til nye ord, nye måder at sætte ord sammen på, nye sætningskonstruktioner osv.

Læg mærke til, hvad andre gør godt – men også hvad de ikke gør godt. Du vil sikkert opdage, at dygtige forfattere og skribenter får det til at se legende let ud at skrive klare og inspirerende tekster.

2. Skriv, skriv, skriv

Du bliver bedre til at skrive, når du øver dig. Hvis du øver dig hver dag, vil du hurtigt opdage, at du udvikler dig. Og du vil finde ud af, hvad der er din skrivestil. Så fat mod, og fat pennen (eller tastaturet)! Du kan sagtens blive dygtig til at skrive, selvom du ikke synes, du er det nu.

Eksempler på tekster, du kan skrive på hver dag:

  • Dagbog
  • Blogindlæg
  • Facebook-opslag
  • Mails/breve til venner og familie
  • Debatindlæg 

3. Fjern djævleord

Skru ned for forstærkende og holdningsbeskrivende adverbier – eller djævleord, som de også kaldes – fx. ‘meget’, ‘jo’, ‘faktisk’, ‘ret’, ‘egentlig’ og ‘selvfølgelig’. De kan få din tekst til at lyde talesprogsagtig, og dit budskab bliver pakket ind i unødvendige fyldord. 

4. Simplificer

Du behøver ikke at skrive lange, komplicerede sætninger for at skrive godt og professionelt. Skriv kort, præcist og forståeligt, og din læser vil takke dig. Bruger du for mange lange sætninger og svære, komplicerede ord, får din læser svært ved at tyde, hvad dit budskab egentlig er.

5. Skab variation

Og nu håber jeg ikke, du forveksler simple tekster med kedelige tekster. Du skal naturligvis sørge for, at din tekst er levende og spændende. Det kan du gøre ved at eksperimentere med synonymer – her kan det især betale sig at gøre en indsats for at finde aktive, beskrivende verber, der tydeligt skildrer en handling. Tænk på verbet løbe. Det fortæller lidt om, at man ikke går eller står stille. Men hvis du i stedet bruger spurte, spæne, jogge eller lunte, så tegner du et meget tydeligere billede af handlingen for din læser.

Herudover bør du også variere sætningslængde- og konstruktioner for at give din tekst lidt rytme. Det vil helt sikkert pirre din modtager.

6. Vær konsekvent

Der er dog visse elementer, du bør være konsekvent med. Fx den tid, du skriver i. Det dur ikke at blande nutid og datid – medmindre det har afgørende betydning for din tekst.

Derudover er det også en god idé at være konsekvent med nøgleord og -udtryk, som du gerne vil have, din læser husker. Det vil forvirre mere, end det vil gavne, hvis du hele tiden finder på nye synonymer til centrale ord i din tekst.

7. Hjælp din læser

Sørg for at organisere din tekst med masser af luft, afsnit og underoverskrifter. Det vil gøre din tekst meget mere læsevenlig og appetitlig, og du øger sandsynligheden for, at din læser læser med helt til allersidste punktum.

Og så er det en rigtig god idé at hjælpe din læser igennem din tekst med forbinderord og -udtryk som ‘derfor’, ’til sidst’, ‘med andre ord’ og ‘derudover’. Det vil styrke sammenhængskraften mellem sætninger og afsnit og skabe en logisk fremdrift i teksten.

8. Tilpas din tekst til genre og læser

Følg de normer og konventioner, der er forbundet med den type tekst, du skriver. Skal du fx skrive en nyhedsartikel, dur det ikke, at du går alt for akademisk til værks med en laaaaaaaaaang intro og en masse snak om teori og metode. Nej, i en nyhedsartikel skal du starte med konklusionen, og så kommer det næstvigtigste og det næstvigtigste igen osv. 

Desuden skal du huske dit publikum. Hvem skriver du til, og hvad er deres forudsætninger for at forstå indholdet af din tekst? Tilpas dine ord til din læser, så du er sikker på, dit budskab går klart igennem.

9. Hvad er vigtigst?

Placer de vigtigste informationer først i dine sætninger og i dine afsnit, og inkluder ikke for mange pointer mellem to punktummer. Så bliver det tydeligt for din læser, hvad det er, du prøver at formidle, og hvad det er, man som læser skal tage med fra din tekst.

10. Husk at nyde det

At skrive kan være fantastisk og for mange helt terapeutisk, men nogle gange kan man ødelægge det for sig selv, fordi man tænker alt for meget på grammatik og kommatering – eller det der tip, man læste på Sprogkonsulentens blog. Hvad var det nu, der stod? Hvad var det jeg skulle gøre? 

Nogle gange er det vigtigste bare at skrive og forsøge at nyde processen imens. Nyde, at man har noget på hjerte. Nyde, at man udvikler sig og bliver bedre. Og har du overskud til det, kan du bruge disse punkter som en tjekliste på din tekst, når den er skrevet færdig. Hvis ikke, går det hele nok alligevel. 

Rigtig god skrivelyst!